Méhészeti gépek

Rengeteg olyan méhészeti berendezés létezik a piacon, amelyek nagyban megkönnyítik a méhek körül végzett munkát a különböző folyamatok során. Éppen pontosan ezért érdemes tisztában lenni azzal, milyen típusú szerkezetek találhatók a piacon, hiszen hatalmas előnyt jelenthet ezek használata mind az időbeosztás, mind pedig a méz minősége szempontjából.
Hogy milyen méhészeti gépek érhetőek el a piacon?
A méhészeti gépek széles választékának köszönhetően, ma már gyakorlatilag nem létezik olyan munkafolyamat, amit ne lehetne megkönnyíteni ezek segítségével. A fedelezőgépek, a mézkimelegítők, a méz-viasz elválasztók és a mézszárító gépek mellett többek között műlép készítő gépek is léteznek, ám mindez csak a jéghegy csúcsa, hiszen részleteiben szinte lehetetlen lenne minden ilyen eszközt felsorolni. Ezek közül nagyon lényeges a mézkimelegítő használata, amely főként a minőségi, szabályozásnak megfelelő összetételű méz előállítását támogatja.

Hogy miért nagyon fontos a mézkimelegítő használata?
Egy mézkimelegítő használatának számos előnye van egy méhész munkájában. Elsősorban azért, mert a méznek amennyire csak lehetséges idegen szerves vagy szervetlen anyagoktól mentesnek kell lennie, vagyis egyáltalán nem mindegy, milyen összetevőket használunk fel az elkészítéséhez. Emellett a szabályozás értelmében a kész terméknek nem kezdődhetett meg az erjedése, nem lehet mesterségesen megváltoztatott savtartalmú, továbbá nem melegíthető olyan módon, hogy a természetes enzimek elpusztuljanak, vagy jelentős mértékben inaktiválódjanak benne. Emellett pedig sem a pollen, sem pedig egyéb, ehhez hasonló természetes alkotóelem nem távolítható el belőle. A követelmények szerint továbbá a hazai mézek nedvességtartalma legfeljebb 20% lehet.
Ahhoz, hogy ezt a legegyszerűbben elérhessük, remek eszköz lehet valamilyen mézkimelegítő használata. E szerkezetnek hála ugyanis a méz hőmérsékletét szinten tarthatjuk. Ehhez érdemes a legnagyobb hőmérsékleten elkezdeni a kimelegítést, majd fokozatosan visszavenni abból körülbelül 40-50 Celsius fokig. Nagyon fontos tudni ennek kapcsán, hogy a legnagyobb hőmérsékleten kezdett melegítés nem árt a méznek, hiszen a megfelelő szerkezet esetén a talp közelében a meleg méz helyét mindig hidegebb méz veszi át. Viszont ha a méz már folyóssá válik, nagyon oda kell figyelni a hőmérsékletre. A mézhab megjelenésétől nem kell megijedni, ugyanis az olyan gyorsan kristályosodó mézek, mint például a repce vagy a napraforgó, a mézek kimelegítése során tapasztaljuk a nagy mennyiségű habréteg megjelenését. Ez azért van, mert a gyors megszilárdulás miatt a pergetés során a mézbe kerülő apró levegőbuborékoknak nincs elegendő idejük a felszínre emelkedni. Ezt a réteget egyszerűen csak el kell távolítani.
Ez a munka folyamat alapvetően nem bonyolult feladat, ám érdemes mindenképpen elvégezni azt a legnagyobb odafigyelés mellett. A különböző méhészeti gépek remek segítségek nyújthatnak ehhez, sőt, e téren valódi kincs egy mézkimelegítő, amely biztosítja a maradéktalan és precíz munkavégzést.
A cikk forrása: https://erista.hu/